De ce sughita bebelusii?

bebelus in prosop

Imi amintesc cat m-a stresat intrebarea asta: De ce sughita bebelusii?, inca de dinainte de a o avea pe Iris. De ce? Pai mie de doua ori pe zi, cel putin, imi salta burta ritmic. Si daca la inceputul sarcinii mai era cu mai era, sa sughite un bebe de 4 kg, credeti-ma, SE SIMTE. Asadar, de ce sughite bebe si cum faci sa il ajuti? E treaba grea, am incercat sa raspund mai jos.

De ce sughite bebe in burtica?

Intai de toate, despre sughitul in perioada intrauterina: Incepand cu luna a cincea sau a sasea, incepi sa simti ca bebelusului sughite chiar si de mai multe ori pe zi. Senzatia e la inceput ciudata, noua si garantat iti va starni entuziasmul. Cu timpul insa, vei constata ca devine mai putin confortabil, pe masura ce bebelusul creste in dimesiuni.

Oricum ar fi, ca e in trimestrul 2 sau ca e spre finalul sarcinii, bebelusul sughite in burta mamei datorita dezvoltarii plamanilor, ce are loc in acest interval.

Ce poti face cand bebe sughita in burta?

Imi amintesc ca obisnuiam sa beau apa sa o ajut sa se opreasca din sughitat. Poate era un mit, poate era placebo, oricum rau n-avea ce sa imi faca, mai ales ca eu aveam constant nevoie sa arunc niste apa pe gat, pentru a stinge arsurile cumplite.

Asadar, incearca sa bei niste apa si eventual sa schimbi pozitia in care stai. Nu-i neaparat ca bebe nu va mai sughita, insa daca esti spre finalul sarcinii, cand devine usor dureros, macar nu te va mai apasa pe col cand sughita.

De ce sughita bebelusii?

Dupa nastere treaba asta cu sughitul continua, insa nu mai are legatura cu dezvoltarea plamanilor. Vei observa ca daca nu il ridici in pozitie verticala sa ragaie dupa masa suficient de din timp, bebe va incepe sa sughite, deseori dupa ce va regurgita.

Concret, si la adulti si la copii, sughitul este cauzat de contractarea diafragmei. In primul an de viata, bebelusii sughita des, acesta fiind o reactie cat se poate de normala.

Cat priveste sughitul la bebelusi, in ciuda nivelului avansat la care este medicina in prezent, tot nu se stie exact de ce apare atat de frecvent in primul an de viata. Se suspecteaza insa mai multe ipoteze.

Sughitul ar putea fi un reflex natural de a scoate aerul inghitit de bebelus odata cu laptele. Aparent, bebe sughita cu precadere atunci cand:

  • mananca prea mult
  • mananca prea repede
  • inghite prea mult aer

Toti acesti 3 factori fac ca stomacelul bebelusului sa se mareasca in volum. Marindu-se in volum, imping diafragma si o fac sa se contracte, cauzand sughitul.

Remedii pentru sughit la bebelusi

Medicii recomanda sa lasi bebelusul sa sughita pana cand se opreste singur, deoarece nu este atat de deranjant pentru el pe cat ai crede tu.
Eu stiu insa ce inseamna sa iti sughita bebelusul si de trei ori pe zi si sa vrei sa il ajuti cumva.

Cand Iris incepea sa sughite, uneori chiar in timpul mesei, alaptarea in continuare ajuta de fiecare data ca sughitul sa se opreasca mai repede.
Alternativ, daca bebe foloseste suzeta (a mea nu a vrut sa aiba de-a face cu asa ceva), e o buna idee sa i-o dai, intrucat ajuta la relaxarea diafragmei.

Poti totodata sa incerci sa previi sughitul la bebelusi, facand mai des pauze ca bebe sa poata sa ragaie, in timpul mesei. Chiar si asa, asta nu-ti va garanta ca va sughita mai rar sau ca nu va mai sughita deloc.

Daca bebelusul mananca cu biberonul, asigura-te ca sticla e suficient de inclinata incat sa nu ia aer.

Daca alaptezi, o atasare corecta la san va impiedica bebelusul sa inghita aer, fiind nevoie sa ragaie mai putin.
Indiferent cum iti hranesti copilul, nu il lasa sa ajunga foarte infometat, caci va manca precum haplea si sughitul e garantat, din pricina stomacului ticsit intr-un timp prea scurt.

Surse din care m-am informat: medicalnewstoday.com; healthline.com

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post