De ce suspina bebe in somn

bebelus care doarme

De ce suspina bebe in somn – Am avut socul vietii acum vreo 2 nopti, cand m-a trezit cu respiratia ei sacadata, urmata de suspine. Ne-am apucat sa cautam ca nebunii “de ce suspina bebe in somn”, doar ca prin surse straine, disperati ca e ceva in neregula cu copilul nostru. Mai jos gasiti ce am aflat si cum ne-am linistit (calm, nu e de dat telefon la salvare).

In noaptea despre care vorbesc, cred ca Iris m-a trezit de vreo 4 sau 5 ori in acelasi mod: Respiratie sacadata si foarte rapida, urmata de suspine, genul de suspin pe care il scot bebelusii dupa un plans din ala zdravan. Apoi urma o serie de ceea ce pareau a fi sughituri.

Am incercat s-o pun la san, am incercat s-o mangai si sa-i vorbesc, nimic n-a avut efect. Se linistea pe moment, apoi la ceva timp iar incepea sa respire rapid, de parca alerga un sprint.

De ce suspina bebe in somn

Am pus mana pe telefoane si cautam haotic explicatii pentru comportamentul asta. Aparent, exista ceea ce se numeste “periodic breathing” in engleza, respiratie periodica in romana.

Respiratia periodica face parte din iregularitatile de respiratie la bebelusi, ce sunt datorate plamanilor inca nedezvoltati complet. Chiar daca vorbim despre bebelusi nascuti la termen, ce au deja cateva luni bune de viata, suspinul in somn poate aparea, fara ca acest lucru sa fie motiv de ingrijorare.

Practic, suspinul in somn la bebelus are cam acelasi regim ca si sughitul (care deseori apare si el) sau cu tresaritul in somn . E enervant, se produce uneori, dar nu trebuie sa te faca sa dai telefon la Urgente.

A nu se confunda insa respiratia periodica cu apneea in somn la bebelusi, care e o alta iregularitate pe care o pot observa parintii si care ii sperie ingrozitor pe multi aflati la primul copil.

Cand s-a nascut Iris, multumita documentarii facute ani de zile pentru publicatiile la care lucram, stiam deja ca bebelusii uneori se opresc din respirat, pentru ca apoi sa respire accelerat sau normal, in secundele urmatoare.

Si aceasta manifestare te poate face sa stai cu ochii pe copil ca pe butelie, insa nu apare intr-un mod atat de evident pe cat este suspinul in somn.

Ar putea fi o corelare intre dormitul cu bebe in pat si suspinul in somn

Dupa ce m-am linistit am reusit chiar sa gasesc un studiu in care se face o oarecare corelare intre bed sharing si respiratia periodica. Cu alte cuvinte, spun cercetatorii, dar cam pe jumatate de gura asa, ca cei ce dorm cu parintii au o sansa mai mare sa dezvolte respiratie periodica.

Ce cred eu, iar asta e, in mod evident, doar parerea mea si nu e sustinuta de niciun studiu, este ca parintii care dorm cu bebelusii iau mai usor seama la schimbari in respiratia copilului lor decat cei care dorm separat de copil, eventual in alta camera.

Asadar, e firesc ca cei ce dorm cu bebe in pat sa constate mai usor cand apare suspinul in somn la bebelusi.

Cand apare si cand dispare suspinul in somn la bebelusi

Parintii care observa ciudatenia asta pot lua seama ca bebe suspina in somn cand e intr-o faza de somn foarte profunda, motiv pentru care poate fi si greu sa il trezesti.

De altfel, nici nu ai de ce sa il trezesti, e suficient sa il linistesti cum stii mai bine, cat sa treaca episodul. Mai degraba, as zice, e important sa te linistesti tu, ca parinte.

Dat fiind ca apare in fazele de somn adanc, suspinul in somn poate fi observat doar in timpul noptii. Somnul din timpul zilei nu e suficient de profund pentru ca respiratia periodica sa apara.

Manifestarea asta poate sa dureze pana pe la 2 ani ai copilului. Oricum, pe masura ce trece timpul, suspinul in somn se rareste si odata ce ai explicatia comportamentului, garantat nu te mai sperii ca la inceput.

Imagine de fujikama de la Pixabay

18 thoughts on “De ce suspina bebe in somn”

  1. Foarte interesant materialul! Multumesc! 🙏

    1. Cristina says:

      Cu mare drag!

    2. Ionut petrica says:

      bună seara,este 26 iunie ora 21:33
      am un băiat de 1 an și 10 luni,acum 10 minute uitândure pe YouTube la desene in pat trântit a avut 7,8 episoade de suspin cu tras aer in el,și el să speriat de a început să plângă vreo 30 de secunde până lam luat în brațe.
      întrebarea este
      Este de speriat ce v-am spus aici sau este normal ?

      1. Cristina says:

        Buna seara,

        A trecut ceva timp de cand ati scris, sper ca fie v-ati linistit, fie v-ati linistit mergand la un medic. Suspinul acela e un comportament care apare in somn. Ce descrieti dvs. suna a altceva, pentru care as fi contactat pediatrul, pentru orice eventualitate.

        Sper ca sunteti bine! Multa sanatate!

  2. Ioana says:

    Azi noapte am patit-o si eu cu fetia, are 10luni, suspina asa de tare ca ma trezit din somn, am mai patit o data cand era mai mica. Si atunci si acuma m-am speriat, cred ca se speria si ea de mine caci incepea sa planga si abia dupa tura de plans scapa de suspin. Acuma are mucisori si i se mai infunda nasul asa ca am pus-o pe seama lor🤷‍♀️

    1. Cristina says:

      Scuze de răspunsul intarziat, am cam neglijat blogul in ultima perioada. Important sa ne amintim cand se intampla ca mai tare ne sperie pe noi decat ii afectează pe ei. Cumva, odată ce stii ca nu-i nimic de pus mana pe telefon si sunat la salvare, a doua sau a treia oara când se intampla, esti mai zen 😁.

  3. Carmen says:

    Multumim pt articol!
    Spune mi te rog frumos cum s au rezolvat in timp aceste tulburari🤗

    1. Cristina says:

      Cu mare drag! S-a rezolvat de la sine, in sensul ca nu a mai aparut de la un punct încolo. Acum pitica are 2 ani aproape si nu-mi amintesc cand a avut un episod ultima oară.

  4. Vlad says:

    Multumim frumos !! Ne-am liniștit!!

    1. Cristina says:

      Cu mare drag, mă bucur că v-a fost de folos!

  5. Daniel says:

    Astazi 4 oct 2021 , baietelul meu , 2 ani , dormea de 30 minute , eu fiind obosit , am incercat sa adorm si eu langa el . Dupa circa 1 ora , ma teezesc brysc , auzind.ul cum suspina in somn . Parca ar fi plans ore in sir . M.am speriat si mai tare cand am incercat sa.l trezesc . Manutele , piciorusele , capul erau moi , inerte . Era sa fac infarct . Am inceput sa tremur , l.am ous pe pat pt ca il luase.m in brate . Am zbierat la sotie care era in bucararie , l.a luat in brate calma , si in cele din urma , s.a trezit calm fara probleme , il durea pe el la cuc de spaima trasa de mine . Ce ar trebui sa fac data viitoare daca se mai intampla asa ceva ?? Mentionez ca sunt tatal copilasului . Multumesc .

    1. Cristina says:

      Buna si scuze de raspunsul intarziat. Cum am scris si-n articol, e mai nasol pentru noi ca parinti decat e pentru ei.
      E o faza, trece. A mea a facut de vreo 3-4 ori asa, de mai bine de jumatate de an n-a mai facut deloc. Ajunsesem ca in ultimele dati cand s-a intamplat, sa o mangai usor pe capsor si sa-i zic in soapta “mami e aici”. Insa nu trebuie trezit, nu trebuie facut nimic deosebit. E doar putina panica de partea noastra, atata tot.

  6. Alexandra says:

    Multumesc de articol! Cautasem in engleza si nu am gasit nimic! Chiar ma gandeam deja ce: l-o fi jignit asa tare incat sa suspine in somn (8 luni bebe) xD…
    S-a mai intamplat, se mai sfarsea si cu un planset urat si se linistea destul de greu… ciudat 🙂

  7. Corina says:

    Fetitei mele i se intampla si ziua nu doar seara sa suspine in somn

  8. Untaru Claudia Georgiana says:

    am pățit și eu cu fetita mea de aproape 5 luni.Asa ce m.am speriat.Dar după ce ți.am citit articolul m.am linistit

    1. Cristina says:

      Mă bucur tare că articolul ăsta e încă de folos <3

  9. Popescu says:

    Buna!
    Fetita mea are 3 ani 3 luni si azi noapte a avut un astf3l de episod, suspina si avea respiratia alerta si sacadata dar de plans nu plangea, oare este normal si pt varsta ei? nu e prima data cand o aud, au mai fost si alte dati dar nu imi aminetesc penultima data.

    1. Cristina says:

      Buna! A trecut ceva timp de cand ati lasat comentariul, sper ca intre timp fie v-ati linistit, fie ati luat legatura cu un medic si apoi v-ati linistit.
      Da, este un comportament ce sperie parintii deseori, la fel ca si pavorul nocturn de pilda, dar pentru copii este absolut benign. Fix la fel ca in cazul pavorului, ei nici nu-si amintesc episodul.
      Sanatate multa si sa fiti bine! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post