De ce suspina bebe in somn

bebelus care doarme

Am avut socul vietii acum vreo 2 nopti, cand m-a trezit cu respiratia ei sacadata, urmata de suspine. Ne-am apucat sa cautam ca nebunii “de ce suspina bebe in somn”, doar ca prin surse straine, disperati ca e ceva in neregula cu copilul nostru. Mai jos gasiti ce am aflat si cum ne-am linistit (calm, nu e de dat telefon la salvare).

In noaptea despre care vorbesc, cred ca Iris m-a trezit de vreo 4 sau 5 ori in acelasi mod: Respiratie sacadata si foarte rapida, urmata de suspine, genul de suspin pe care il scot bebelusii dupa un plans din ala zdravan. Apoi urma o serie de ceea ce pareau a fi sughituri.

Am incercat s-o pun la san, am incercat s-o mangai si sa-i vorbesc, nimic n-a avut efect. Se linistea pe moment, apoi la ceva timp iar incepea sa respire rapid, de parca alerga un sprint.

De ce suspina bebe in somn

Am pus mana pe telefoane si cautam haotic explicatii pentru comportamentul asta. Aparent, exista ceea ce se numeste “periodic breathing” in engleza, respiratie periodica in romana.

Respiratia periodica face parte din iregularitatile de respiratie la bebelusi, ce sunt datorate plamanilor inca nedezvoltati complet. Chiar daca vorbim despre bebelusi nascuti la termen, ce au deja cateva luni bune de viata, suspinul in somn poate aparea, fara ca acest lucru sa fie motiv de ingrijorare.

Practic, suspinul in somn la bebelus are cam acelasi regim ca si sughitul (care deseori apare si el) sau cu tresaritul in somn . E enervant, se produce uneori, dar nu trebuie sa te faca sa dai telefon la Urgente.

A nu se confunda insa respiratia periodica cu apneea in somn la bebelusi, care e o alta iregularitate pe care o pot observa parintii si care ii sperie ingrozitor pe multi aflati la primul copil.

Cand s-a nascut Iris, multumita documentarii facute ani de zile pentru publicatiile la care lucram, stiam deja ca bebelusii uneori se opresc din respirat, pentru ca apoi sa respire accelerat sau normal, in secundele urmatoare.

Si aceasta manifestare te poate face sa stai cu ochii pe copil ca pe butelie, insa nu apare intr-un mod atat de evident pe cat este suspinul in somn.

Ar putea fi o corelare intre dormitul cu bebe in pat si suspinul in somn

Dupa ce m-am linistit am reusit chiar sa gasesc un studiu in care se face o oarecare corelare intre bed sharing si respiratia periodica. Cu alte cuvinte, spun cercetatorii, dar cam pe jumatate de gura asa, ca cei ce dorm cu parintii au o sansa mai mare sa dezvolte respiratie periodica.

Ce cred eu, iar asta e, in mod evident, doar parerea mea si nu e sustinuta de niciun studiu, este ca parintii care dorm cu bebelusii iau mai usor seama la schimbari in respiratia copilului lor decat cei care dorm separat de copil, eventual in alta camera.

Asadar, e firesc ca cei ce dorm cu bebe in pat sa constate mai usor cand apare suspinul in somn la bebelusi.

Cand apare si cand dispare suspinul in somn la bebelusi

Parintii care observa ciudatenia asta pot lua seama ca bebe suspina in somn cand e intr-o faza de somn foarte profunda, motiv pentru care poate fi si greu sa il trezesti.

De altfel, nici nu ai de ce sa il trezesti, e suficient sa il linistesti cum stii mai bine, cat sa treaca episodul. Mai degraba, as zice, e important sa te linistesti tu, ca parinte.

Dat fiind ca apare in fazele de somn adanc, suspinul in somn poate fi observat doar in timpul noptii. Somnul din timpul zilei nu e suficient de profund pentru ca respiratia periodica sa apara.

Manifestarea asta poate sa dureze pana pe la 2 ani ai copilului. Oricum, pe masura ce trece timpul, suspinul in somn se rareste si odata ce ai explicatia comportamentului, garantat nu te mai sperii ca la inceput.

Imagine de fujikama de la Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *