Ahhh, de cand ma tineam s-o fac si pe-asta. Dar cum ai mei sunt mari fani ciorba, am tot amanat sa fac supa de galuste la Tefal One Pot, varianta cu pui. Insa nu putea trece sezonul rece fara sa fac o d-asta calda, care te unge pe suflet. Comfort food. Supa lui bunica.
Supa de galuste la Tefal One Pot
Multa lume se fereste sa faca supa de galuste, pe motiv ca nu le ies galustele. Ei bine, eu marturisesc ca nu le-am belit niciodata. Bai, dar niciodata.
Si asta pentru ca mereu am aplicat ce m-a invatat mama, ce a invatat-o si pe ea mamaie si ce o sa-i invat si eu pe copii (da, pe amandoi, nu va uitati asa.
A gati e o indemanare de viata, nu un rol de gen).
Cum fac galustele pufoase de fiecare data
Nu cantaresc oua (am auzit de varianta asta), nu cantaresc gris, nu cantaresc nimic. Regula este: la un ou (mediu, folosim oua obisnuite, nici de strut, nici de prepelita), 3 linguri de gris. ATAT. Asta e singura reteta de galuste de care ai nevoie ca sa-ti iasa.
Ah, si era sa uit. Mai e ceva, ceva indispensabil: o cana de apa rece, sloi. La finalul fierberii, musai sa pui o cana de apa cat mai rece (daca ai, pune de la frigider, noi avem apa din puturi de mare adancime aici), raspandita cat mai bine, peste toate galustele.
Trucul asta cu apa rece face galustele pufoase si fragede, cumva taierea subita a fierberii le face sa se umfle foarte tare.
Asa, acum legat de pregatirea propriu-zisa a mancarii, iata cum fac eu supa de galuste cu pui la Tefal One Pot.
Ingrediente pentru supa de galuste la Tefal One Pot
- o caserola aripi de pui, fara varfuri
- 2-3 morcovi
- 2 cepe
- o bucata de telina (un sfert de capatana mare)
- 1-2 bucati pastarnac
- sare
- 2 legaturi patrunjel
Ingrediente pentru galuste:
- 6 linguri gris
- 3 linguri
- sare
1. Spala si curata aripile de eventualele pene ramase. Ale mele mai aveau un pic si mai zburau o data.
2. Pune-le la fiert cu apa, cat sa fie 2/3 din oala cu totul si cu sare. Nu ma intreba cata sare, ca e dupa gust. Poti incepe cu 1 lingurita rasa de sare, jumatate daca vrei mai putin sarata, apoi ajustezi.
3. Apa, nu uita, ideal sa fie cat mai aproape de clocotita cand o pui in Tefal One Pot, ca sa nu consumi curent incalzind apa si sa scurtezi si timpul.
Inchide capacul oalei si supapa si seteaza oala pe programul de presiune mare, timp de 30 minute.
4. Dupa cele 30 de minute de fierbere, poti depresuriza. Eu una, prefer sa o las sa se depresurizeze singura, dureaza de regula vreo 10 minute.
Deschizi oala, scoti carnea (cu tot cu oase, cu tot) si adaugi legumele taiate dupa plac.
Pregatirea legumelor pentru supa
- Eu toc mai maruntel (rondele, bastonase) doar morcovul. Restul? Ceapa, pastarnacul, telina, toate intra bucati mari in oala, pentru ca le voi scoate ulterior fierberii, in supa de galuste ramanand doar morcovul, dintre legume.
- Mai inchid inca odata Tefal One Pot si o setez pe fierbere 10 minute la presiune mare. Nu uita sa inchizi supapa si sa te asiguri ca garnitura nu a alunecat de pe capac. Uneori se mai intampla, dupa o fierbere deseori se inmoaie garnitura si e nevoie sa o reatasezi.
- Pentru a pozitiona garnitura la locul ei (oala e fierbinte, sa nu uitam), e nevoie sa iei o spatula de lemn si sa o impingi usor in locul ei de jur imprejur. Apoi inchizi capacul.
- Dupa ce legumele au fiert, deschizi iar Tefal One Pot. Scoti ceapa, pastarnacul, telina. Intre timp, ca s-a racit carnea si o poti manipula mai usor, aduci bucatele de carne din aripi (si piele, daca preferi, ai mei sunt mofturosi si nu vor decat carnea macra) inapoi in oala.
- Eu am pus cam jumatate din cantitatea de carne din supa inapoi in oala, cu restul am facut un pilaf cu legume si pui, tot la Tefal One Pot.
- Acum, ca mai ai doar morcovul si carnea in supa, lasi oala deschisa si pornesti functia de rumenire (brown), cat timp pregatesti compozitia de galuste.
Pregatirea galustelor pentru supa
- Pentru galuste, cum spuneam, bati 2 oua cu 6 linguri de gris si cu un praf generos de sare. Freci bine compozitia si o verifici sa fie cam ca o smantana de groasa, sa se tina de lingurita. Ca o regula generala, mai bine prea putin gris (ca doar ti se farama cand le bagi in oala) decat prea mult.
- Bagi o lingurita metalica in supa fierband si apoi iei compozitie de galuste cu lingura si le cobori in supa. Daca galusca se imprastie, mai pui foarte putin gris (1/2 lingura).
- Dupa ce formezi toate galustele, inchizi 1 minut capacul si lasi sa fiarba (simmer/fierbere lenta). Cand ridici, raspandesti cana aia de apa rece sloi de care vorbeam mai sus peste toate galustele, cat mai uniform.
- Adaugi patrunjelul tocat marunt si inchizi capacul Tefal One Pot, ca supa de galuste sa se “odihneasca”.
- Nu stiu de ce, dar chestia asta chiar e pe bune si la supe si la ciorbe: daca o lasi acel 10 minute dupa preparare sa se aseze, supa de galuste (in cazul asta) are un gust mai intens.
- Sa aveti pofta si sa ma pomeniti! De bine, sper.