Cum iese ciorba la Tefal One Pot

Ciorba la Tefal One Pot

De cand am luat Tefal One Pot, am revolutionat facutul de ciorba in bucataria mea. Dureaza mult mai putin fierberea, pot pleca cu Pic si Poc la plimbare prin apropiere cele 25 de minute cat ciorba sta sub presiune, pot face alte treburi prin casa.

Ciorba rapida la multicooker Tefal One Pot

Si da, legumele si carnea din ciorba le fierb de fel simultan (mai putin la perisoare si cea de vacuta), se inteleg ele-ntre ele acolo, spumez la final cand/daca e cazul de spumat.

Un lucru stiu sa va spun: ciorba facuta la multicookerul Tefal One Pot e mai rapida, are legumele si carnea mult mai fragede si in ciuda faptului ca se face mult mai repede, ciorba are gust mai bun decat cea facuta la foc clasic.

Totusi, eu urasc din suflet sa pregatesc de ciorba. Deci daca e ceva ce as prefera sa fac in loc, aproape ca acel lucru e orice.

Mi-e lehamite sa stau, sa toc, sa curat ceapa de foi, sa plang acolo peste ele. De cand cu Tefal One Pot e mai simplu sa fac ciorba, dar pregatirea legumelor tot anevoioasa a ramas.

Asa ca am venit cu o oarecare solutie, care sa-mi faca viata mai usoara: kit-uri de ciorba oameni buni (Click, va duce mai jos in articol unde am scris despre asta).

Ciorba la Tefal One Pot – etape de preparare

In functie de ciorba (pui/vacuta/porc), etapele difera. In sensul ca daca e ciorba de vacuta, care clar fierbe mult mai greu, carnea intra prima la fiert pentru 40 de minute la presiune mare, caci vreau sa fie masticabila si de cei 2 dinti ai lui Felix.

De fel, mentionez ca eu adaug toate legumele, laolalta la fiert, nu calesc nimic inainte. E mai sanatos si e si mai putina bataie de cap. Plus, eu nu simt diferenta la gust, familia nu se plange.

Ciorba de vacuta la Tefal One Pot

Ciorba de vacuta o fac putin diferit fata de cele de mai jos. Si asta pentru ca, se stie, carnea de vita se patrunde cel mai greu.
Astfel, pun rasolul de vita (sau alteori cuburi din manzat, dupa cum gasesc), la fiert, cu jumatate de oala de apa clocotita, timp de 30 de minute.

Odata fiarta carnea, o spumez daca e cazul, strecor si toc carnea (daca e rasol), apoi o intorc in oala impreuna cu legumele tocate si potrivesc de sare. Dau din nou 20 de minute de presiune mare.

Dupa ce timpul s-a scurs, depresurizez si continui ca in cazul oricarei alte ciorbe: bors, sos de rosii, leustean, las sa se odihneasca inainte de servire.

Ciorba de pui la Tefal One Pot

Daca vorbim de ciorba de pui, aici procesul e cel mai simplu: carnea (de fel folosesc aripi) intra simultan cu legumele, cand si potrivesc de sare. Depresurizez, adaug borsul, las din nou sa dea in fiert, apoi completez cu sos de rosii, leustean si las ciorba sa se odihneasca.

Ciorba de perisoare la Tefal One Pot

In cazul ciorbei de perisoare, adaug intai legumele la fiert. Dupa ce legumele au fiert la presiune mare 20 de minute, depresurizez, adaug carnea (perisoare) si potrivesc de sare.

Compozitia pentru perisoare:

  • la 500 g de carne tocata (amestec vita-porc)
  • un ou
  • o ceapa tocata fin de robot
  • 2 linguri de orez
  • sare
  • piper

Las sa fiarba vreo 5-10 minute, (functia de simmer, cu capacul inchis), apoi pun borsul, sosul de rosii si mai las la fiert inca 5-10 minute. Adaug leusteanul si am inchis Tefal One Pot, ca imi place sa o las putin acoperita dupa ce e gata ciorba.

Va las aici si reteta pentru supa de galuste la Tefal One Pot.

Despre kit-urile mele de ciorba

Kit-uri de CE? Poate va intrebati. Kit-uri de ciorba. Sunt singura metoda gasita de mine pentru o ciorba rapida, dar cu gust.

Cum fac? Pai fac ce as face si-n mod normal, tai morcovul, pastarnacul, ardeiul, telina si restul minunilor care intra intr-o ciorba, le toc si le bag in congelator portionate, gata de aruncat in Tefal One Pot.

Si da, am incercat si cu amestecuri de legume gata pregatite din comert, stateau copiii mei la distanta de ciorba aia cum stau cainii la distanta de paine, dupa ce le-ai dat carne.

Deci da, ciorba aia cu legume la punga n-a iesit ce trebuie. Asa ca, o data pe luna, imi iau inima-n dinti si servetele multe langa si, cu provizii temeinice facute cat pentru 4 ciorbe, imi fac rezerva pentru luna urmatoare.

Si asa, am garantia ca: niciodata nu ma prinde ora pranzului cu mine curatand legume sa le bag la multicooker, intotdeauna obtin cea mai rapida ciorba posibila si fac ce urasc atat de tare doar o data pe luna.

N-oi fi descoperit eu America, or mai face si altii asa, dar pe cuvant ca de cand am schimbat procedura, viata mi-e mai usoara.

Ce pun eu in kit-urile mele de ciorba? Ce as pune si intr-o ciorba proaspata, anume muuulte legume, nu suport ciorbele zeama-lunga. De de toate.

Asadar, in fiecare kit de ciorba intra cam asa:

  • 1 ceapa mare/gigantica
  • 1 ardei
  • 2-3 morcovi
  • o bucata de telina zdravana
  • 2-3 buc pastarnac
  • 1 dovlecel

Multiplic cantitatea asta cam cu 4 si asa fac si cumparaturile. Incerc sa am mereu grija ca pregatirea legumelor pentru congelator sa aiba loc ideal in zile in care nu trebuie sa ma ingrijorez de pranz (e deja mancare facuta) si eventual, toc legumele cand el sta cu copiii.

Si pentru ca ciorba sa fie intr-adevar rapida, ca uneori mai si fac ciorba cu unul dintre cele 4 amestecuri, atunci pe loc, nu stau sa toc nimic la cutit. Am un tocator amarat de la Emag, dar care si-a meritat toti banii, cu care maruntesc totul de nu mai stii ce e. Nu zic sute, dar zeci de ciorbe tot are la activ jucaria asta:

Fireste, in alti ani (a se citi cand n-aveam copii) stateam, tocam legumele cubulete perfecte si masurate, ca-n reclamele de la Maggy, pentru ca da, clar aveam mult prea mult timp liber.

Acum insa, legumele alearga repede in tocator, ajung la dimensiunea bobului de mazare, ca apoi sa zboare in congelator pe-repede-nainte.

Cand vine vremea de facut ciorba, numai iau amestecul din congelator, il arunc in Tefal One Pot impreuna cu 2-3 cartofi (nu, nu calesc nimic, nu pun un strop de grasime, pentru ca de fel are carnea) si setez aparatul la presiune mare, timp de 25 minute.

Da, stiu. Inainte bunicile faceau zarzavaturi pe care le puneau la borcane. Inca e o solutie pentru multe familii, dar pentru mine nu este, pentru ca mi-e groaza sa lucrez cu borcane la cuptor.

Si-n plus, n-as avea timp pe care sa-l dedic acestui proces anevoios, probabil cateva zile in sir la inceputul toamnei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post