Saleuri cu chimen, reţetă de la Bunica

saleuri cu chimen reteta de la bunica (1)

Bunica loveşte din nou. De mult mă ţineam să-i cer reţeta de saleuri cu chimen şi astăzi am luat-o şi am şi pus-o în practică. Ies absolut geniale, pufoase şi, după ce am potrivit-o de cantitatea de brânză, exact atât cât trebuie de sărate.

Saleuri cu chimen, cea mai bună reţetă încercată

Despre vecina supranumită Bunica v-am povestit aici, când am reprodus cornuleţele ei magice. Femeia găteşte de milioane şi cam orice îi iese din mâini dispare din farfurie la fel de repede ca tocăniţa mea de pui.

Şi pentru că mâine la grădiniţă are loc serbarea de Ziua Naţională, fiecare părinte trebuie să aducă ceva românesc, gătit în casă.

Anul trecut m-am agitat ceva mai tare, am făcut şi o negresă, însă de data asta am zis că saleurile cu chimen sunt suficiente. Oricum, părea a se fi adus mult mai multă mâncare decât s-ar fi putut mânca, iar eu urăsc risipa.

Aşadar, saleuri cu chimen: Pentru acestea am folosit după cum urmează:

Ingrediente saleuri cu chimen

  • 3 ouă
  • 400 g cascaval
  • 150 g telemea de vaca
  • 250 g untura
  • 300 g iaurt grecesc
  • 1 pliculet drojdie uscată
  • 600 g făină
  • 1 ou pentru uns
  • chimen

În privinţa preparării, bunica nu mi-a dat prea multe indicaţii, probabil şi pentru că ştie că mă descurc şi fără.

Instrucţiuni de preparare saleuri cu chimen

1. Aşa că am amestecat ingredientele umede: ouăle, untura, iaurtul, brânza şi caşcavalul date prin tocătorul electric (cine are timp să radă manual?).
2. Apoi am adăugat drojdia şi am băgat totul la frământat. Am adăugat treptat făina în 3-4 tranşe şi am lăsat mixerul să frământe în continuare.
3. Din pricina conţinutului mare de untură, când ajunge la consistenţa ideala, aluatul nu devine complet nelipicios, ci doar se usucă ceva mai mult. ! Dacă pui făină “cât cuprinde”, ajungi la o consistenţă foarte făinoasă, prea saturată.

Saleuri cu chimen, reţetă de la Bunica 3


4. În schimb, odată ce aluatul a fost omogen frământat şi îşi ţinea bine forma, l-am lăsat să se odihnească vreo 20 de minute, cât am golit şi umplut maşina de spălat vase.
5. Apoi am luat aluatul în 3-4 tranşe şi l-am întins pe blatul bine înfăinat, la o grosime de cca 0.5 cm.
6. Am tăiat aluatul cu o rotita de pizza, le-am uns cu ou şi am împrăştiat seminţele de chimen cât de uniform am putut.
7. Apoi am dat saleurile cu chimen la cuptor pentru vreo 15-20 de minute la 160 grade, fiecare tava.

În total mi-au ieşit 4 tăvi şi jumătate de saleuri cu chimen delicioase. Noroc că au ieşit si ceva în exces faţă de câte îmi încap în platoul pentru grădiniţă, că altfel mâine duceam 3 sărăţele.

Daţi un semn dacă urmaţi reţeta. Sunt curioasă cum arată făcută de altcineva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post